Jysk forsyningsangst og surdej

Koldhævede boller med surdej

Hvis jeg skal sige noget godt om det her med pludselig at befinde sig i en apokalyptisk science fiction-scene, så er det, at jeg har fået en masse tid forærende.

Nogen ville måske bruge den tid fornuftigt og sove længe om morgenen, men da jeg lider af en medfødt jysk forsyningsangst og reagerer på kriser ved at sylte, bage og fylde fryseren, så har jeg brugt tiden ret fornuftigt på at gennemlæse hele Internettet for at finde den perfekte opskrift på koldhævede morgenboller. Eller langtidshævede. Eller brusebadsboller. Kært barn har (også i dette tilfælde) mange navne.

Surdejen er mandens ansvar. Den skal fodres, røres og luftes dagligt, og den slags er han nok mere disciplineret med end jeg kan prale med, men det startede for små 10 dage siden med noget rugmel, hvedemel, en anelse gær og noget vand i et Weckglas på køkkenbordet.
Og med mindre, den selv går i køkkenskabene, så spæder han ind i mellem op med i hvert fald mel og vand, så surdejen bliver ved med at være aktiv.

Efter at have læst hele Internettet, er jeg kommet frem til en kombination af forskellige opskrifter og teknikker, som virker godt for mig og giver perfekte, tilpas fugtige boller, som knaser udenpå og er seje og luftige inden i.

Og så elsker jeg, at de sprækker i toppen og får det der lækre, rustikke look!

Opskrift:

Langtidshævede grovboller med surdej

  • 4 dl koldt vand
  • 1 dl surdej
  • 10 gram gær
  • 5 dl hvedemel
  • 3 dl grahamsmel eller andet fuldkornsmel
  • 1 dl havregryn
  • 1 spsk groft salt
  • Havregryn og chiafrø til drys

Vand, surdej og gær røres sammen i en skål, til gæren er opløst. Herefter tilsættes mel, gryn og salt, og dejen røres sammen til en klæg konsistens (den skal ikke være hverken flydende eller for fast).

Hvis man vil have en ekstra lækker og sej krumme, så skal dejen røres på røremaskine i ca. 10 minutter, men det fungerer også fint at røre den i hånden.

Dæk skålen med dej med et fugtigt viskestykke eller en tallerken og stil den i køleskabet natten over (gerne længere).

Bagning

Tænd ovnen på 300 grader varmluft (eller så varm din ovn nu kan blive).

Mens ovnen varmer op, formes bollerne:

Kom koldt vand i en skål og gør hænderne våde. Tag så en lille klump dej op i hænderne (der skal blive ca. 12 boller ud af portionen) og “fold” dejen ned om sig selv ved at trække dejen om på bagsiden af bollen fra alle sider.

Nogen bruger en ske til at forme bollerne, men jeg lover: I dette tilfælde er lidt dej på fingrene resultatet værd!

Sæt bollerne på en bageplade med folderne nedad. Jeg bruger bagepapir, men en smurt plade kan sikkert også fungere.

Pensl bollerne med vand og drys rundhåndet med havregryn og chiafrø.

Så snart ovnen er varm, sættes bollerne ind på midterste rille, og ovnen skrues ned til 225 grader. Bag i 15 minutter og afkøl bollerne på en rist.

De smager naturligvis helt fantastisk, når de er nybagte! Men de kan også sagtens fryses: Så skal de bare i en 175 grader varm ovn i 12-15 minutter (direkte fra fryseren), og så er de lige så lækre og sprøde som hvis de lige var bagt.

Fuldkornsmel, havregryn og chiafrø gør, at de mætter godt. Man kan også komme chiafrø i dejen, men så skal der en del mere vand i, da chiafrøene suger meget væske.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll til toppen